Minipivovar je přímo součástí restaurace a tak můžete při návštěvě Perlové vody zastihnout naše sládky při práci.
Pivo Lanýž vaříme dle tradičních postupů a receptur, z kvalitních českých sladů, odrůd žateckého chmele, pivovarských kvasnic a místní studniční vody, která se významně podílí na charakteru našeho piva.
Pivu věnujeme velkou péči, všechna naše piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná.
Na kvalitu piva Lanýž dohlížejí zkušení sládci Marek Mikunda a Aleš Suchopárek.
Kromě tradiční 10° a 12° pro vás několikrát do roka vaří i pivní speciály.
Dokonale vyladěného Lanýže ochutnáte u nás na čepu a můžete si ho koupit i s sebou.
Naše piva jsou certifikována značkou České středohoří Regionální produkt.
Poctivá jednosladová světlá "desítka", která vás nejen osvěží, ale i spolehlivě uhasí žízeň. Pivo je charakteristické svou postupně se rozvíjející sladovou chutí se střední hořkostí, která sílí ve svém závěru. Pivo je lehké a velmi dobře pitelné.
Spodní kvašení
Doba zrání 4 týdny
Hořkost 30 - 33 IBU
4,2% obsahu alkoholu
Barva 8-10 EBC
Chmely Vital a Poloraný žatecký červeňák
Slad Plzeňský
Pivo čepujeme od dubna do října
Příjemně vyvážený polotmavý ležák se střední hořkostí. Chuť piva je příjemně obilná s lehkými tóny sušenek, medu a jemného karamelu. Pivo je připraveno tak, aby vyhovovalo i těm, kteří nemají u polotmavých piv rádi převažující karamelovou chuť. Díky tomu je jeho pitelnost skutečně velmi dobrá.
Spodní kvašení
Doba zrání 5 týdnu
Hořkost 30 IBU
4,5% obsahu alkoholu
Barva 30 EBC
Chmely Rubín, Harmonie, Žatecký poloraný červeňák
Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Carared, Carafa
Pivo čepujeme od března do října
Lehký, velni svěží ležák s vyšší hořkostí pro maximální osvěžení. Pivo je vařeno téměř výhradně z Plzeňského sladu s malým přídavkem sladu Mnichovského. Spojení chmele Gaia a Sládek dodává pivu příjemné chmelové aroma s jemným nádechem koření. Pitelnost tohoto ležáku je vynikající.
Spodní kvašení
Doba zrání 5 týdnu
Hořkost 38 IBU
4,5% obsahu alkoholu
Barva 13 EBC
Chmely Gaia, Sládek
Slady Plzeňský, Mnichovský
Pivo čepujeme od října do dubna
Svrchně kvašený "ALE" zlatavé barvy s nižší plností těla a vyšším stupněm hořkosti. Velmi příiemné citrusové aroma s nádechem tropického ovoce je dosaženo tzv. studeným chmelením. Snadná pitelnost, zajímavá hořkost a chmelení za studena činí z tohoto "ejlíka" komplexní osvěžující nápoj k uhašení žízně, nejen pro znalce tolik příjemného světa svrchně kvašených piv.
Svrchní kvašení
Doba zrání 3 týdny
Hořkost 50 - 54 IBU
4,6% obsahu alkoholu
Barva 13 - 14 EBC
Chmely Harmonie, Citra, Centenniel
Slady Pale Ale, Plzeňský, Carared
Pivo čepujeme od května do září
American Pale Ale (APA). Americká verze Anglického světlého „ejlu“. Svrchně kvašené pivo velmi světlé barvy s vysokou hořkostí. Jasná sladová chuť s lehkým nádechem karamelu velmi pěkně vyvažuje výrazné chmelové aroma. Studené chmelení americkým chmelem Mosaic propůjčuje pivu ve vůni kombinaci lehkých ovocných a citrusových tónů, až po kořeněné aroma kari a chilli.
Svrchní kvašení
Doba zrání 3 týdny
Hořkost 66 IBU
5.0% obsahu alkoholu
Barva 10 EBC
Chmely Agnus, Mosaic
Slady Pale Ale, Plzeňský, Carapils
Pivo čepujeme od října do března
Dvanáctka je naší "vlajkovou lodí". Pivo vyznačující se plností a kulatostí. Prostě ležák, jak má být. Vyvážený poměr použitých surovin vytváří skutečně dokonalou harmonii výsledné chuti i vůně s jemnou, dlouho doznívající hořkosti. Je nemožné, dát si jen jedno...
Spodní kvašení
Doba zrání 6 týdnů
Hořkost 40-44 IBU
4,8% obsahu alkoholu
Barva 15 EBC
Chmely Agnus, Žatecký poloraný červeňák
Slady Plzeňský, Mnichovský
Toto pivo čepujeme celoročně
Skutečně světlý, osvěžující ležák s vyšší hořkostí a vynikající pitelností. Svatováclavský ležák je speciál, který vaříme jen jednou ročně, a o to více se na něj těšíme. Jak již název napovídá, je to pivo vařené k poctě patrona všech sládků – sv. Václava. Má jasně vyjádřený charakter zejména díky použití určitého množství právě sklizeného zeleného chmele, což se projevuje v závěrečné hořkosti a jedinečné vůni.
Spodní kvašení
Doba zrání 6 týdnů
Hořkost 47 IBU
4,9% obsahu alkoholu
Barva 10 EBC
Chmely Agnus, Kazbek, Žatecký poloraný červeňák čerstvý hlávkový
Slady Plzeňský, Mnichovský
Pivo čepujeme od 28.záři do vyprodání
Spodní kvašení
Doba zrání 5 - 6 týdnů
Hořkost 33 - 35 IBU
5,0% obsahu alkoholu
Barva 45 EBC
Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek
Slady Plzeňský, Melanoidní, Caramunch
Pivo čepujeme od října do února
Krásně vyvážený ležák, který potěší nejen příznivce polotmavých piv. Pečlivě vyvážené složení několika druhů sladů dává pivu výjimečnou barvu. Chuť karamelizovaných sladů je příjemně kompenzována požitím chmelu Kazbek, kterému vděčíme za kořenitější a zemitější charakter výsledné chuti a vůně.
Spodní kvašení
Doba zrání 6 - 7 týdnů
Hořkost 35 - 37 IBU
5,2% obsahu alkoholu
Barva 41 - 43 EBC
Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek
Slady Plzeňský, Mnichovský, Melanoidní, Carared, Carafa
Pivo čepujeme v listopadu a prosinci
Sváteční, Vánoční speciál, u nás přezdívaný "Vánočka". Klasickým způsobem vařený ležák velmi temně rubínové barvy. Pivo, které je v průběhu přípravy dochuceno směsí "vánočního koření", jejíž složení a poměr je střeženým tajemstvím. Nejedná se však o žádná dochucovadla apd., ale o skutečnou směs čistého koření. Je to více digestiv, než klasické pivo. Nápoj, který není pro každého. Jedni ho milují a druhým úplně nejede, ale rozhodně nikoho nenechá lhostejným.
Spodní kvašení
Doba zrání 8 - 10 týdnů
Hořkost 37 IBU
5,6% obsahu alkoholu
Barva 60 EBC
Chmely Premiant, Rubín, Harmonie
Slady Plzeňský, Mnichovský, Caramunich, Carafa
Pivo čepujeme od začátku prosince do vyprodání zásob
Svrchní kvašení
Doba zrání 4 týdny
Hořkost 60 - 62 IBU
5,5% obsahu alkoholu
Barva 50 EBC
Chmely Premiant, Rubín, Simcoe, Amarillo
Slady Pale Ale, Mnichovský, Carared, Melanoidní
Pivo čepujeme od října do března
Tento světlý jednosladový speciál je krásnou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása. Použitý způsob vaření ponechává pivu větší (plnější) tělo, které přirozeně eliminuje vyšší obsah alkoholu. Počáteční silnější sladová chuť postupně přechází v dlouho doznívající hořkost. Všechny tyto vlastnosti propůjčují tomuto pivu nezaměnitelný charakter, který ocení každý znalec silnějších a plných piv.
Spodní kvašení
Doba zrání 10 - 12 týdnů
Hořkost 57 - 59 IBU
7,0% obsahu alkoholu
Barva 20 EBC
Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek
Slady Plzeňský
Pivo prodáváme v prosinci a lednu
Tento světlý jednosladový speciál je krásnou ukázkou toho, že v jednoduchosti je krása. Použitý způsob vaření ponechává pivu větší (plnější) tělo, které přirozeně eliminuje vyšší obsah alkoholu. Počáteční silnější sladová chuť postupně přechází v dlouho doznívající hořkost. Všechny tyto vlastnosti propůjčují tomuto pivu nezaměnitelný charakter, který ocení každý znalec silnějších a plných piv.
Spodní kvašení
Doba zrání 10 - 12 týdnů
Hořkost 57 - 59 IBU
7,0% obsahu alkoholu
Barva 20 EBC
Chmely Premiant, Žatecký poloraný červeňák, Kazbek
Slady Plzeňský
Pivo prodáváme v prosinci a lednu